АРХІВ: 2017 2016 2015 2014


14/05/2015

Зміни до законодавства у сфері інтелектуальної власності у Республіці Білорусь

6 травня 2015 року набула чинності постанова, згідно з якою внесено доповнення та зміни до деяких нормативно-правових актів у сфері інтелектуальної власності.

Зміни стосуються порядку продовження терміну подання заявки на винахід, корисну модель і промисловий зразок з використанням права пріоритету. Раніше можливість продовження терміну подання заявки було передбачено лише для заявки на винахід. Прийняті зміни дозволяють продовжити цей термін для заявок на корисні моделі та промислові зразки. Таким чином, відтепер є можливість подати заявку на винахід, корисну модель і помисловий зразок після закінчення встановленого терміну (для винаходів і корисних моделей – 12 місяців, для промислових зразків – 6 місяців від дати пріоритету), але не пізніше 2 місяців після його закінчення і за умови сплати додаткового державного мита.

Також було передбачено можливість подання засвідченої копії пріоритетного документа для заявки на винахід після закінчення встановленого терміну за умови, що до патентного відомства, до якого була подана пріоритетна заявка, було надіслано запит на отримання її засвідченої копії у термін, що не перевищує 14 місяців з дати подання цієї заявки.

Ще одна суттєва зміна стосується порядку складання заявки на промислові зразки. Раніше законодавством не було регламентовано кількість зображень одного виробу у заявці. У нових правилах зазначено, що у заявці може бути не більше семи зображень кожного варыанту промислового зразка. За кожне наступне зображення передбачається додаткове офіційне мито.

Слід зазначити, що у Податковий кодекс Республіки Білорусь також було внесено зміни. Зокрема, встановлено офіційне мито за продовження терміну подання заявки на винахід, корисну модель та промисловий зразок у розмірі 40 USD та офіційне мито за несвоєчасне подання засвідченої копії пріоритетного документа відносно заявки на винахід у розмірі 40 USD. Крім того, офіційне мито за кожен наступний вид промислового зразка понад сім складає 10 USD.


Повернутися до списку новин