11/03/2021

Інтелектуальна власність в Україні за 2020 р. у цифрах

Незважаючи на те, що минулий рік через пандемію був вельми важким для усіх сфер діяльності, у тому числі й сфери інтелектуальної власності, органами влади було зроблено чимало роботи по вдосконаленню законодавчої бази, а також проведено ряд онлайн і офлайн-зустрічей для налагодження партнерських відносин з різними країнами і організаціями.

Так, Парламент України прийняв кілька законів, спрямованих на посилення охорони торговельних марок і промислових зразків, а також на боротьбу з патентним троллінгом, для чого був введений новий адміністративний спосіб анулювання патенту на промисловий зразок шляхом подання заперечення вже після його реєстрації.

Проте співвідношення заявок, поданих на реєстрацію об'єктів інтелектуальної власності в Укрпатент у 2020 р., у порівнянні з 2019 р., наступне:

  • Заявок на винаходи менше на 17,4% (3180);
  • Заявок на корисні моделі менше на 37,5% (5284);
  • Заявок на промислові зразки менше на 24,3% (2027);
  • Заявок на торговельні марки менше на 15,8% (35539).

Наша компанія, у свою чергу, також виконала велику роботу під час пандемії. Крім діловодства за заявками і судових справ, було надано величезну кількість онлайн-консультацій, впроваджена система знижок при замовленні послуг на нашому сайті, а також проведено чималу кількість зустрічей з клієнтами з дотриманням всіх карантинних норм. Як показує практика, під час криз люди починають винаходити і придумувати нове, забезпечуючи собі більш комфортні умови життя і пристосовуючись до нових обставин. Незважаючи на зниження загальних показників приросту заявок на об'єкти інтелектуальної власності в Укрпатенті, кількість нових заявок, поданих через нашу компанію, значно збільшилася, у тому числі і від національних заявників.

Результати роботи нашої компанії у 2020 р., у порівнянні з 2019 р. у цифрах наступні:

  • Заявок на винаходи і корисні моделі більше на 28,3%;
  • Заявок на промислові зразки більше на 10,4%;
  • Заявок на торговельні марки менше на 17,7%.

Ми високо цінуємо довіру наших клієнтів, тим більше у непростий час всесвітньої пандемії, і сподіваємося, що економічне становище у цьому році буде більш сприятливим для всіх сфер діяльності. Наші фахівці завжди раді відповісти на питання про реєстрацію і захист прав інтелектуальної власності в Україні та за кордоном і надати відповідні послуги на високому професійному рівні.